piątek, 24 czerwca 2011

Ryba po grecku

Do niedawna rybę po grecku jadłam tylko na zimno, zazwyczaj na kolację. Jakiś czas temu odkryłam, że smakuje równie dobrze (o ile nie lepiej) podana na ciepło 
z kromką chleba, jako danie obiadowe.

Ryba po grecku z tego przepisu zawsze smakuje rewelacyjnie, dodatek bazylii 
i pietruszki wprowadza nas w inny wymiar smaku.



  • 50 dag filetów z ryb morskich ( ja kupuję mintaja lub mirunę)
  • 40 dag warzyw (marchewka, pietruszka i cebula)
  • 50 dag pieczarek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • przyprawa warzywna
  • sok z cytryny
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek


Rybę kroimy na małe kawałki, nacieramy sokiem z cytryny oraz przyprawą warzywną
i wkładamy na godzinę do lodówki.

Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w szklance ciepłej wody.

Cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i lekko podsmażamy na oliwie
z oliwek.Pietruszkę i marchewkę czyścimy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi otworami. Pieczarki również oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
lub szatkujemy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę, marchewkę oraz pieczarki. Całość dusimy
do miękkości na małym ogniu, podlewamy rozwodnionym koncentratem pomidorowym
i mieszamy. Gdy warzywa będą się już robiły miękkie, doprawiamy je czosnkiem, papryką słodką, bazylią oraz natką pietruszki.

Rybę wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy w nim usmażoną rybę, na wierzchu rozkładamy warzywa wymieszane z koncentratem.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

wtorek, 21 czerwca 2011

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie będą smacznym dodatkiem do deserów, ciast, naleśników
i innych pysznych potraw.



  • 1,5 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru trzcinowego

Truskawki myjemy, usuwamy listki. Do dużego garnka nalewamy niewielką ilość wody, przesypujemy do niego truskawki.
Truskawki gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok, dosypujemy cukier. Mieszamy.

Gotujemy, aż do zgęstnienia soku (ok.30 minut).

Truskawki wraz z syropem przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i przez chwilę pasteryzujemy.

Następnie słoiki odwracamy do góry dnem, układamy na blacie jeden przy drugim
i przykrywamy ściereczką.

Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mrożenie owoców i warzyw na przykładzie truskawek

Aby zachować ulubione smaki (np. owoców lata) na dłużej, warto pomyśleć o ich zamrożeniu.


Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i układamy na przykład na tacce lub w innym płaskim naczyniu, które można włożyć do zamrażalnika.

Truskawki muszą być tak ułożone, aby się ze sobą nie stykały.

Naczynie z truskawkami umieszczamy na kilka godzin w zamrażalniku. Gdy owoce będą już zamrożone, przesypujemy je do woreczka i ponownie chowamy do zamrażalnika.



Ten łatwy i wygodny sposób pozwoli nam zachować smak i zapach truskawek na wiele miesięcy.