poniedziałek, 10 września 2012

Sok z aronii z pomarańczą

Miałam koniecznie wypróbować tą wersję soku z aronii. Polecił mi ją pewien anonimowy gość, po tym jak dodałam przepis na sok z aronii. Dziękuję, wypróbowałam i nie żałuję;)
Sok z aronii z dodatkiem pomarańczy jest przepyszny, smakuje równie dobrze jak jego poprzednik. Jednak jest jedna podstawowa różnica- przygotowuje się go bez liści wiśni, co dla wielu osób będzie z pewnością dużym ułatwieniem.
W wielu przepisach na sok z aronii znajdziecie kwasek cytrynowy, ja w obu wersjach użyłam naturalnego soku z cytryn. Polecam:)



  •  4 kg aronii
  •  6 l wody
  •  sok z 1 kg cytryn (ok. 400 ml soku)
  •  sok z 6 pomarańczy (ok. 1 l soku)
  •  4 kg cukru

Aronię dokładnie płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż do wrzenia (od tego momentu gotujemy jeszcze przez 15 minut).

Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców, dodajemy do niego sok z cytryn, pomarańczy i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy doprowadzając do wrzenia.

Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.





Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Aronia - dopiero niedawno przeze mnie spróbowana :) Dobra bestia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie mam w lodówce aronię i nie widziałam jak się do niej zabrać. Dzięki za pomysł.Pozdrawiam Anita

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaglądam na Twojego bloga i ażnie mogę uwierzyć;) Fajnie, że się skusilaś, ja bo I turze (myślałam, że ostatniej!) robiłam II turę ;)
    Pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z dodatkiem pomarańczy to ja biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj zrobiliśmy z narzeczonym soczek, wyszedł przepyszny! Nuta pomarańczy jest wyraźnie wyczuwalna. Polecam na zdrowie i dla smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu- dziękuję za komentarz. Cieszę się, że soczek smakuje i serdecznie Was pozdrawiam :) Agnieszka

      Usuń
    2. właśnie zrobiłam - REWELACJA!!!!!!

      Usuń
  6. Ja dzisiaj zabieram się do roboty. Skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamusiu, on nie jest dobry, jest przepyszny. W ustach sześciolatka to największy komplement. Cudo. Dodam tylko że owoców nie odciskałam, tylko zlałam sok, bo z reszty robi się jeszcze dżem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo miły komplement:) Z tegorocznych zbiorów również zamierzam wszystko wykorzystać- i sok i owoce.

      Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję:)

      Agnieszka

      Usuń
  8. a ile słoiczków mniej więcej sobie przyszykowac na te proporcje? Albo buteleczek takich po frugo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buteleczek frugo?... oj dużo;) z tych proporcji otrzymasz około 10 litrów soku:)

      Pozdrawiam

      Usuń
  9. PYCHA najlepszy który robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepszy sok jaki w życiu piłam! Jest nawet lepszy od tego z liśćmi wiśni i cytryną ;) Jednak daję trochę mniej cukru, a więcej soku z cytryny i pomarańczy- każdy ma swoje smaki ;)
    Czy pasteryzacja jest konieczna? Dobry sposób na to, by zakrętki chwytały: posmaruj wieczko od wewnątrz wacikiem nasączonym spirytusem i od razu zakręcaj- 100 % pewności:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aha oprócz mniejszej ilości cukru i większej ilości soku cytrynowego i pomarańczowego daję mniej wody, dla mnie idealny :) Ewewelka

    OdpowiedzUsuń