Sok z aronii z dodatkiem pomarańczy jest przepyszny, smakuje równie dobrze jak jego poprzednik. Jednak jest jedna podstawowa różnica- przygotowuje się go bez liści wiśni, co dla wielu osób będzie z pewnością dużym ułatwieniem.
W wielu przepisach na sok z aronii znajdziecie kwasek cytrynowy, ja w obu wersjach użyłam naturalnego soku z cytryn. Polecam:)
- 4 kg aronii
- 6 l wody
- sok z 1 kg cytryn (ok. 400 ml soku)
- sok z 6 pomarańczy (ok. 1 l soku)
- 4 kg cukru
Aronię dokładnie płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem aż do wrzenia (od tego momentu gotujemy jeszcze przez 15 minut).
Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców, dodajemy do niego sok z cytryn, pomarańczy i cukier. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Aronia - dopiero niedawno przeze mnie spróbowana :) Dobra bestia.
OdpowiedzUsuńWłasnie mam w lodówce aronię i nie widziałam jak się do niej zabrać. Dzięki za pomysł.Pozdrawiam Anita
OdpowiedzUsuńZaglądam na Twojego bloga i ażnie mogę uwierzyć;) Fajnie, że się skusilaś, ja bo I turze (myślałam, że ostatniej!) robiłam II turę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamila
Jak z dodatkiem pomarańczy to ja biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiliśmy z narzeczonym soczek, wyszedł przepyszny! Nuta pomarańczy jest wyraźnie wyczuwalna. Polecam na zdrowie i dla smaku! :)
OdpowiedzUsuńAsiu- dziękuję za komentarz. Cieszę się, że soczek smakuje i serdecznie Was pozdrawiam :) Agnieszka
Usuńwłaśnie zrobiłam - REWELACJA!!!!!!
UsuńJa dzisiaj zabieram się do roboty. Skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMamusiu, on nie jest dobry, jest przepyszny. W ustach sześciolatka to największy komplement. Cudo. Dodam tylko że owoców nie odciskałam, tylko zlałam sok, bo z reszty robi się jeszcze dżem.
OdpowiedzUsuńTak, to bardzo miły komplement:) Z tegorocznych zbiorów również zamierzam wszystko wykorzystać- i sok i owoce.
UsuńSerdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję:)
Agnieszka
a ile słoiczków mniej więcej sobie przyszykowac na te proporcje? Albo buteleczek takich po frugo ?
OdpowiedzUsuńButeleczek frugo?... oj dużo;) z tych proporcji otrzymasz około 10 litrów soku:)
UsuńPozdrawiam
PYCHA najlepszy który robiłam
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam:)
UsuńNajlepszy sok jaki w życiu piłam! Jest nawet lepszy od tego z liśćmi wiśni i cytryną ;) Jednak daję trochę mniej cukru, a więcej soku z cytryny i pomarańczy- każdy ma swoje smaki ;)
OdpowiedzUsuńCzy pasteryzacja jest konieczna? Dobry sposób na to, by zakrętki chwytały: posmaruj wieczko od wewnątrz wacikiem nasączonym spirytusem i od razu zakręcaj- 100 % pewności:)
Aha oprócz mniejszej ilości cukru i większej ilości soku cytrynowego i pomarańczowego daję mniej wody, dla mnie idealny :) Ewewelka
OdpowiedzUsuń