środa, 6 czerwca 2012

Lekka sałatka z truskawkami i szpinakiem

Czy wiecie o tym, że szpinak ma więcej magnezu niż czekolada? A do tego zawiera dużo witaminy C i jest bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza? 

A czy wiedzieliście o tym, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny lub pomarańcze oraz kryją w sobie wiele innych witamin i mikroelementów?


Czy muszę Was jeszcze zachęcać do zrobienia lekkiej i bardzo zdrowej sałatki z truskawkami i szpinakiem?




  •   1 pęczek świeżych liści szpinaku
  •   ok. 10-15 truskawek
  •   0,5 kostki miękkiego sera solankowego 12%  (ok. 130g)
  •   olej lniany lub oliwa z oliwek


Szpinak myjemy i kroimy na szerokie paski.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.

Ser kroimy w kostkę.

W dużym naczyniu mieszamy ze sobą: szpinak, truskawki i ser.



Przed podaniem polewamy sałatkę olejem lnianym lub oliwą z oliwek.


Smacznego!


Zobacz również:

Kisiel truskawkowy Knedle z truskawkami Truskawki w syropie






Smakołyki na pikniki





Truskawki 2012
Przekąski na SESJĘ

wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa koperkowa

Smak tej zupie nadaje koperek, ale nie taki suszony, z torebki, kupiony w sklepie. Bez trudu można przecież kupić pęczek świeżego koperku w warzywniaku czy na rynku. A taki świeży koper to samo zdrowie! Nie tylko dodaje smaku, ale również działa oczyszczająco i pobudza przemianę materii. Jest także źródłem witamin, soli mineralnych i kwasu foliowego.



  •  3 marchewki
  •  1 seler
  •  2 pietruszki
  •  1 cebula
  •  5 ziemniaków
  •  2 ząbki czosnku
  •  pęczek koperku
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  oliwa z oliwek
  •  jogurt naturalny 
  •  olej lniany (opcjonalnie)


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy (ja gotowałam w nieosolonej wodzie).

Marchewki, seler oraz pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy pod przykryciem.

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone łodyżki koperku.

Gdy warzywa w garnku będą już miękkie, dodajemy do nich cebulę, czosnek, łodyżki koperku i drobno posiekane gałązki koperku oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.

Zupę zabielamy jogurtem naturalnym.



Na talerzu możemy jeszcze wzbogacić zupę o NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), polewając ją olejem lnianym.



Smacznego!