piątek, 29 czerwca 2012

Bananowe placuszki z truskawkami

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować szybkie i słodkie danie obiadowe z truskawkami. 
Połączenie banana z truskawkami uważam za jak najbardziej trafione;)



  •  1 jajko wiejskie
  •  1 banan
  •  1,5 szklanki mąki pszennej, typ 550
  •  1 szklanka wody
  •  1 szklanka kefiru
  •  2 łyżki otrąb owsianych
  •  szczypta soli morskiej
  •  szczypta cukru trzcinowego
  •  olej z pestek winogron 
  •  1 szklanka truskawek 

Banana myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w 0,5 cm plasterki.

Miksujemy na jednolitą masę: jajko, mąkę, wodę, kefir, otręby, sól i cukier. Do gotowej masy dodajemy jeszcze plasterki banana. Delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na rozgrzany na patelce olej, tworząc małe placuszki.
 
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pokrojonymi truskawkami.





Smacznego!





Truskawki 2012
Przekąski na SESJĘ

czwartek, 28 czerwca 2012

Jogurtowe ciasto z truskawkami

     Pierwszy raz piekłam to ciasto będąc nastolatką. W trakcie przygotowywania ciasta okazało się, że w domu zabrakło sody oczyszczonej, nie było również proszku do pieczenia. Oceniłam jednak, że skoro sody trzeba dodać zaledwie 1,5 łyżeczki to jej brak nie powinien znacząco wpłynąć na końcowy efekt... jakże się myliłam! Ciasto było dobre, ale bardzo niskie. Niezrażona porażką piekłam to ciasto jeszcze kilka razy i za każdym rzem było równie niskie, jak za pierwszym. Nikt nie kupił sody, więc w dalszym ciągu jej nie dodawałam. Aż do pewnego razu, gdy Mama postanowiła zainterweniować i poprosiła żebym pokazała jej przepis. To wtedy dowiedziałam się, że choć soda oczyszczona i proszek do pieczenia są dodawane w niewielkich ilościach, to mają jednak wpływ na ostateczne wymiary ciasta.
     Od tego ciasta zaczęła się moja przygoda z kuchnią. Początki zawsze są trudne, później było już tylko lepiej;)


  •  4 szklanki mąki pszennej, typ 550
  •  2 kostki masła
  •  2 szklanki cukru
  •  6 jajek wiejskich
  •  6 łyżek jogurtu naturalnego
  •  1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 łyżka cukru pudru (np. cukru pudru trzcinowego)
  •  10 -15 dag truskawek
  •  1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
  •  otręby owsiane

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół.

Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą oraz jogurt..

Z białek ubijamy sztywną pianę. 4 łyżki ubitej piany odkładamy, a pozostałą pianę delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej otrębami.

Na cieście rozkładamy truskawki.



4 łyżki odłożonej piany z białek mieszamy z cukrem pudrem, a następnie rozsmarowujemy na cieście (przy okazji je wygładzamy).



Pieczemy przez ok. 50-60 minut, na jasnozłoty kolor.



Można także przygotować truskawkowo-rabarbarową wersję tego ciasta- przed włożeniem ciasta do piekarnika porozkładać na nim (oprócz truskawek) pokrojoną w plasterki, średniej wielkości łodygę rabarbaru. Takie ciasto również jest bardzo dobre:)



Smacznego!





środa, 27 czerwca 2012

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Sezon truskawkowy już się kończy, więc najwyższa pora porobić "zapasy" na zimę. Możemy przygotować truskawki w syropie, zamrozić i przechowywać miesiącami w zamrażarce lub przygotować dżemy i konfitury.
Mi osobiście znudził się tradycyjny dżem truskawkowy, dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Z połączenia truskawek i rabarbaru otrzymałam dżem o bardzo ciekawym smaku...
 

Polecam!




  •  1 kg truskawek
  •  0,5 kg rabarbaru
  •  0,8 kg cukru

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Osuszone truskawki zasypujemy 0,5 kg cukru i odstawiamy na 1 godzinę.




Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki, a następnie mieszamy z 0,3 kg cukru i również ostawiamy na 1 godzinę.



Do truskawek dodajemy rabarbar i od czasu do czasu mieszając gotujemy przez ok. 1 godzinę.



Gorącą masę truskawkowo-rabarbarową przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i  pasteryzujemy przez ok.10 minut.

Następnie słoiki odwracamy do góry dnem, układamy na blacie jeden przy drugim
i przykrywamy ściereczką.

Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



Smacznego!