czwartek, 20 września 2012

Nutella ze śliwek

Obowiązkowo co roku przygotowuję nutellę ze śliwek, bo mój Mąż jest jej wielkim fanem. Później kilkanaście słoiczków stoi w spiżarni i czeka na swoją kolej...

Taka nutella jest oczywiście zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. A ponadto, za sprawą śliwek, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i zawiera całkiem dużo wapnia, fosforu, żelaza i błonnika.
W tej nutelli jest jeszcze  spora ilość kakao (150g), które ma więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroni przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina.


  •  3 kg śliwek
  •  0,5 kg cukru
  •  150 g ciemnego kakao


Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.


Do dużego garnka wkładamy śliwki oraz wsypujemy cukier.
Gotujemy przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając (trzeba pilnować, żeby śliwki się nie przypaliły).

Po 3 godzinach dodajemy do śliwek kakao, dokładnie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut, a następnie odwracamy do góry dnem,  przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.



Smacznego!
 

wtorek, 18 września 2012

Orzeżwiający napój miętowy

Liście mięty zawierają olejek lotny (z głównym składnikiem mentolem) oraz flawonoidy, gorycze i garbniki. Zawarty w mięcie mentol działa m.in. kojąco przy zaburzeniach żołądkowych i żółciowych, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci (dlatego ułatwia trawienie), przeciwdziała procesom fermentacyjnym.oraz łagodzi nudności pojawiające się w chorobie lokomocyjnej i w trakcie ciąży.

Liście mięty można zaparzać i tak przygotowaną herbatę pić w celach leczniczych. Ja chciałabym Wam dzisiaj zaproponować miętę, którą pije się na zimno. 
Jest bardzo orzeźwiająca!


  •  garść świeżych lub suszonych liści mięty
  •  sok wyciśnięty z połowy cytryny
  •  1 litr wrzącej wody
  •  2 łyżeczki miodu rozpuszczone w szklance letniej wody

Do dzbanka wkładamy liście mięty i zalewamy wrzątkiem.
Parzymy pod przykryciem kilkanaście minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy woda w dzbanku będzie chłodna, wyławiamy liście mięty i dolewamy sok z cytryny oraz wodę z rozpuszczonym miodem. Całość mieszamy.



Smacznego!

poniedziałek, 17 września 2012

Bezjajeczne pierogi z jagodami

Spacerując po lesie można się nie tylko zrelaksować, ale i znaleźć coś zdrowego do jedzenia... Z wczorajszego spaceru wróciłam z jagodami, które są bogatym źródłem antyoksydantów. Można z nich przygotować bardzo smaczne pierogi, na które przepis znajdziecie poniżej;)




  •  3 szklanki zwykłej pszennej mąki
  •  szczypta soli
  •  0,75 szklanki letniej wody
  •  1 szklanka jagód
  •  cukier trzcinowy

Z mąki wymieszanej z solą formujemy kopiec, robimy w nim zagłębienie. 
Do zagłębienia wlewamy wodę.
Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Z wyrobionego ciasta odkrawamy niewielki kawałek (resztę ciasta chowamy do foliowej torebki, aby nie wyschło) i podsypując mąką rozwałkowujemy cienki placek. 

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą szklanki lub wykrojnika okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka sypiemy szczyptę cukru trzcinowego i układamy jagody. I tak aż do zużycia całego ciasta.



Brzegi pierogów szczelnie zlepiamy.

Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.




Smacznego!