sobota, 6 kwietnia 2013

Pasta budwigowa z daktylami

Podstawową wersję pasty budwigowej warto sobie urozmaicać, bo inaczej szybko się znudzi. Ostatnio bardzo polubiłam jej daktylową odsłonę- jest słodko,  w sam raz na szybkie przebudzenie;) Śniadanie jest przecież uważane za najważniejszy posiłek w ciągu każdego dnia, dlatego warto zadbać o to, aby było ono energetyczne, smaczne i oczywiście zdrowe. A te kryteria wzorowo spełnia pasta z twarogu, oleju lnianego i daktyli...





Pastę mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki daktylami.


Taką pastą możemy od razu posmarować pieczywo lub zjeść ją bez pieczywa.

Rano zazwyczaj mamy jednak mało czasu na przygotowanie śniadania. Dlatego proponuję przygotować pastę wieczorem dzień wcześniej (ale nie później niż 24 godziny przed spożyciem), wymieszać ją z daktylami i schować do lodówki. Śniadanie na następny dzień będzie już gotowe, a my oszczędzimy bezcenny, poranny czas;)



Smacznego!


Zobacz również:

Domowa wędlinaKotlety z brokułówPOMOŻECIE MI?






poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik wiedeński

Ostatnio ciągle piekłam ten sernik i pomyślałam, że najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Nowy sernik różni się od poprzedniego pod wieloma względami, przede wszystkim jest cięższy. W serniku z rosą było mleko i 0,5 kostki masła, 
w wiedeńskim są ziemniaki i 1 kostka masła... różnic znajdzie się jeszcze kilka. Jednak dla mnie największą różnicą jest dodatek ziemniaków, bo jeszcze nigdy nie dodawałam ich do wypieków. Spotkałam się już z przepisami na chleb zawierającymi ziemniaki , ale jeszcze nigdy nie upiekłam takiego pieczywa. 
Więc dzisiejszy sernik to mój debiut w kategorii ziemniaczanej;)

Przepis pochodzi z tej strony- ja użyłam mniej cukru waniliowego i ciasto piekłam w prostokątnej formie. Następnym razem (a na pewno taki będzie) zrobię jeszcze spód- choćby z pokruszonych herbatników;)




  •  1 kg mielonego sera twarogowego
  •  25 dag ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
  •  8 jajek wiejskich
  •  1 kostka miękkiego masła
  •  1 szklanka cukru pudru
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser i ziemniaki umieszczamy w malakserze i miksujemy.

Z białek ubijamy pianę.

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy w dużej misce, za pomocą miksera. Następnie (cały czas ucierając) dodajemy na przemian: 1 żółtko i 1 łyżkę masy serowo-ziemniaczanej. Gdy dodamy już wszystkie żółtka i całą masę serowo-ziemniaczaną, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dokładamy pianę z białek. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie!

Ciasto pieczemy w formie 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką)  w temperaturze 180oC, przez ok.60 minut.

Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!



Zobacz również:

Masło orzechowePomożecie mi?Domowa skórka pomarańczowa